Att vara chef – utan att vara storebror

Att vara chef - utan att vara storebror

På vissa arbetsplatser noteras hur långa personalens toalettbesök är, på andra känns det som att chefen alltid håller ett vakande öga på att man gör sitt jobb. Det finns såklart fler exempel på arbetsplatser som har likheter med den framtidsdystopi som speglas i George Orwells klassiker 1984. Men som chef har man ansvar för verksamheten – och då behöver man veta vad som händer ute i verkligheten.

 

‘som chef har man ansvar för verksamheten- och då behöver man veta vad som händer ute i verkligheten’


Eftersom varje arbetsplats är unik till viss grad finns det inte någon universallösning för att skaffa sig precis lagom med information, utan att personalen känner sig övervakad på ett obehagligt sätt. 

En bra början är att fundera över vad som är viktigt egentligen. Är det 100% utnyttjande av tiden som är viktigt, eller är det snarare att de förväntade kraven uppfylls på förväntad tid? Ibland kan det också vara värt att tänka igenom redan innan hur utfallen skulle påverka dina beslut. Även om en parameter kan tyckas vara viktigt kanske informationen inte gör någon skillnad för dina beslut. Information som aldrig kan påverka din beslutsprocess är oftast inte relevant för dig att ta del av. 

Fundera därefter över hur du kan gå tillväga för att ta del av informationen som faktiskt är viktig. Bör det ske genom att personalen rapporterar direkt till dig, och på vilket sätt sker det i så fall? Hur strukturerar du upp den informationen så du kan ta del av den på ett överskådligt sätt? Värt att tillägga är att en faktor som spelar stor roll för hur detta uppfattas av personalen är huruvida de är medvetna om målen och på vilket sätt det kan gynna dem själva.

 

Vill du veta mer om hur Amigotools fungerar och kan effektivisera just din verksamhet? Klicka här.

Fann du inlägget informativt eller hjälpsamt? Visa ditt stöd och dela gärna på någon av kanalerna nedan!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Arkiv